ד"ר גלית שפר
כיצד מתגברים על תחושת הנחיתות?
עודכן: 25 בפבר׳ 2019
את תחושת הנחיתות, עמוק בבטן, אין אדם שלא מכיר. אם חוויתם את התחושה להיכנס לחדר ולהגיד: "כולם פה חכמים כולם פה יפים ורק אני לא" אז אתם לא לבד. ספר התנ"ך וספרי ההיסטוריה אפופים סיפורים אודות מלכים ומצביעים שבתוכם קוננה תחושה זו ועליה ניסו להתגבר. שלמה המלך, "החכם באדם", מתאר בספר קהלת את תחושת הנחיתות הקוסמית של האדם מול היקום:
"ג מַה-יִּתְרוֹן, לָאָדָם: בְּכָל-עֲמָלוֹ--שֶׁיַּעֲמֹל, תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ. ד דּוֹר הֹלֵךְ וְדוֹר בָּא, וְהָאָרֶץ לְעוֹלָם עֹמָדֶת." (קהלת, פרק א, פסוקים ג'-ד').
הוא מנסה להתגבר על תחושת הנחיתות באמצעות פיצוי יתר והופך להיות האוליגרך הראשון:
ד הִגְדַּלְתִּי, מַעֲשָׂי: בָּנִיתִי לִי בָּתִּים, נָטַעְתִּי לִי כְּרָמִים. ה עָשִׂיתִי לִי, גַּנּוֹת וּפַרְדֵּסִים; וְנָטַעְתִּי בָהֶם, עֵץ כָּל-פֶּרִי. ו עָשִׂיתִי לִי, בְּרֵכוֹת מָיִם--לְהַשְׁקוֹת מֵהֶם, יַעַר צוֹמֵחַ עֵצִים. ז קָנִיתִי עֲבָדִים וּשְׁפָחוֹת, וּבְנֵי-בַיִת הָיָה לִי; גַּם מִקְנֶה בָקָר וָצֹאן הַרְבֵּה הָיָה לִי, מִכֹּל שֶׁהָיוּ לְפָנַי בִּירוּשָׁלִָם. ח כָּנַסְתִּי לִי גַּם-כֶּסֶף וְזָהָב, וּסְגֻלַּת מְלָכִים וְהַמְּדִינוֹת; עָשִׂיתִי לִי שָׁרִים וְשָׁרוֹת, וְתַעֲנֻגוֹת בְּנֵי הָאָדָם--שִׁדָּה וְשִׁדּוֹת. ט וְגָדַלְתִּי וְהוֹסַפְתִּי, מִכֹּל שֶׁהָיָה לְפָנַי בִּירוּשָׁלִָם; אַף חָכְמָתִי, עָמְדָה לִּי. י וְכֹל אֲשֶׁר שָׁאֲלוּ עֵינַי, לֹא אָצַלְתִּי מֵהֶם: לֹא-מָנַעְתִּי אֶת-לִבִּי מִכָּל-שִׂמְחָה, כִּי-לִבִּי שָׂמֵחַ מִכָּל-עֲמָלִי, וְזֶה-הָיָה חֶלְקִי, מִכָּל-עֲמָלִי.
אך למרות כל אשר השיג בחייו ניכר כי עמוק בתוך נפשו אין הוא חש שום סיפוק והאושר שלו הוא רק למראית עין:
יא וּפָנִיתִי אֲנִי, בְּכָל-מַעֲשַׂי שֶׁעָשׂוּ יָדַי, וּבֶעָמָל, שֶׁעָמַלְתִּי לַעֲשׂוֹת; וְהִנֵּה הַכֹּל הֶבֶל וּרְעוּת רוּחַ, וְאֵין יִתְרוֹן תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ (קהלת, פרק ב, פסוקים ד-יא).
אדלר היה אבי "תורת הנחיתות". הוא טען כי תחושת הנחיתות היא אוניברסלית לכל בני האדם, אנושית ומתחילה בקטנות וחוסר האונים של התינוק. היא זאת שיוצרת את הרצון והמוטיבציה ללמוד, להתפתח, להשתפר ולהגשים את עצמנו. הוא הצהיר כי אחד המאפיינים המדהימים של בני אנוש הוא כוחם "להפוך מינוס – לפלוס". תחושות הנחיתות הן הבסיס המוטיבציוני העומד ביסוד של כל ההיאבקות האנושית. התקדמותו של האדם וצמיחתו נובעים מהניסיון להתגבר על נחיתותו.
כיצד אנשים שונים מתמודדים עם רגשות הנחיתות:
התגברות
אנשים שאמרו להם כשהיו קטנים שהם אהובים ויכולים. אנשים אלו הם המבורכים ומהווים רק 5% מהאוכלוסייה. הם מרוכזים בעשייה ולא בערך העצמי שלהם. הם מאמינים ביכולתם, מתגברים כישלונות, ומנסים שוב ושוב עד שהם מצליחים.
ייאוש, ויתור, הפגנת חוסר אונים
אנשים אשר בילדותם השתכנעו שהם אינם יכולים. הם חשים ייאוש וויתור ובוחרים בהימנעות. הם חשים כי אחרים מושלמים ומוצלחים וכי הם אינם יכולים להיות כמוהם וגם לא יוכלו לעולם. לכן, הם נמנעים מלעשות או עושים את המינימום כדי שלא יגלו מה הם אינם יודעים.
פיצוי יתר
אנשים אשר כדי להתגבר על הנחיתות שהם מרגישים מפתחים "תסביך עליונות" ונוטים להעצים את המיומנויות החברתיות, האינטלקטואליות והפיזיות שלהם. הם מתרברבים, משתחצנים ועוקצנים כי רק על ידי ירידה על אחרים ו"הנמכתם" הם מסוגלים לחוש חשובים. כלפי חוץ הם אמנם מצליחים ויש להם קבלות בעולם, אולם בפנים הם לא מאמינים וחשים כי עוד הפעם הצליחו לעבוד על כולם.
כיצד מתגברים על תחושת הנחיתות?
סביבה מעודדת ולא ביקורתית, מקבלת ולא שיפוטית, מאמינה שהכל אפשר גם אחרת ושזה בסדר להיות בלתי מושלם תעלה את הערך העצמי של האדם. אדם שהערך העצמי שלו גבוה לא יוותר ולא ייכנע ויהיה בתנועה מתמדת של התפתחות וצמיחה.
להורים יש השפעה חשובה ביותר על האופי הנפשי והפיזי של הילדים שהם מגדלים. לאב ולאם יש אחריות הדדית לספק סביבה אוהבת, תומכת ומעודדת שתחזק את תחושת המסוגלות של ילדיהם ותאפשר להם לגייס אומץ לב, אמון ואופטימיות, מתוך מעיין שופע בבואם להתמודד עם משימות החיים. ילדים שהוריהם בוחרים באסטרטגיות של עידוד, הוקרה ואמון ביכולתם, יזכו להיות ילדים מבורכים שלא מתייאשים ולא מוותרים כאשר הם חווים כישלונות וקשיים ולהתגבר על המכשולים העומדים בפניהם. הם ירכשו עמדה חיובית על עצמם ויתגברו על תחושת הנחיתות לאט לאט תוך הכרה בכוחותיהם וביכולתם הם יבנו ויפתחו את שרירי אישיותם, ימצו את מרב הפוטנציאל הגלום בהם, ויגדלו להיות מבוגרים בריאים המתפקדים בכל מעגלי החיים, מממשים את עצמם ובכך מועילים ותורמים לחברה.
